2012. május 9., szerda

Rendezvénysorozatok

Az Irodalmi Kör hagyományainak megfelelően a Verseghy Kör rendes tagságának feltétele egy székfoglaló előadás megtartása, ahol az új tagok - tárgyi és műfaji megkötöttség nélkül - a maguk tudományterületét vázolják fel az érdeklődőknek.
A Verseghy Körnek Szurmay Ernő lett az első elnöke. Másik kiemelkedő egyénisége pedig a nemrég elhunyt Pápayné Kemenczey Judit, aki alapító tagja és több évig ügyvezető elnöke volt az egyesületnek. A nyugalmazott könyvtáros a nevéhez fűződő Verseghy nyelvművelő verseny tapasztalatairól számolt be székfoglalójában még 1995. őszén. A felújított székfoglalók megtartásán túl a kör általában havonta szervez előadásokat.
A Verseghy Kör várostörténeti előadássorozata 1994-ben indult el Városházi esték címmel. Az elnevezés arra is utal, hogy ezeknek a rendezvényeknek alkalmanként a Szolnok Városi Önkormányzat ad otthont. A hivatal a közgyűlés dísztermét átengedi a kör részére, hogy itt egy-egy estén feleleveníthessék Szolnok történetét és mindennapjait.
 
A Szolnokiakról szolnokiaknak alcímet viselő rendezvénysorozat keretében a város múltbeli jeles polgárainak, alkotóinak életútját ismerhette meg a hallgatóság.

A Templomaink elnevezésű egyháztörténeti és a Bemutatkozunk című iskolatörténeti sorozatban pedig lelkészek, intézményvezetők, szakemberek és közéleti személyiségek számolnak be munkájukról és helyi kutatásaikról.

Kísérő műsorral színesítve a meghívott előadó tárgyalását iskolai irodalmi színpadok és énekkarok is rendszeresen felléptek ezeken a programokon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése