2012. május 9., szerda

Kezdetek

Verseghy Ferenc helyi kultuszának ápolása az 1920-as években alakult és személyéről elnevezett Irodalmi Kör 1949-es megszüntetése óta is töretlen maradt Szolnokon. Kiadványok születtek a tudós névadó tiszteletére, tudományos ülések és diákok számára rendezett kulturális programok biztosították, hogy Verseghy neve és munkásságának eredménye fennmaradjon.
A rendszerváltás után sorra alakultak országszerte a civil szervezetek. Kezdetben ezek elsősorban azoknak az egyesületeknek az újjászerveződései voltak, amelyek az 1940-es és '50-es években kényszerültek megszakítani tevékenységüket. Szolnokon is több non-profit kulturális szervezet alakult. Köztük is a legelső a Verseghy Kör.
 
1993-ban, Szurmay Ernő vezetésével megalakult a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozata és ezzel egy időben elérkezett az idő egy olyan helyi társadalmi egyesület alapítására is, amely az elődjének tekintett Irodalmi Körhöz hasonlóan a város alkotó értelmiségét, a város polgárait összefogó kulturális szervezetként működhet.
 
Az ugyanabban az évben megalakult Verseghy Kör alapszabályai lefektetésekor is épített az elődök hagyományaira. Az egyesület természetesen vállalta a Verseghy-kultusz ápolását. A Verseghy Ferenc nevével jelzett programok, tevékenységek segítését és gondozását.
Amíg azonban az Irodalmi Kör a város akkori tollforgatóit tömörítette, akik a magyar irodalom népszerűsítésén fáradoztak, addig az utódszervezet már szélesebbre tárja kapuit. Az irodalmon és a nyelvi hagyományokon kívül más művészetek, illetve tudományágak művelőinek is teret kíván adni.
Tagjainak kreativitására építve, sajátos eszközökkel segíteni kívánta Szolnok értékeinek feltárását és népszerűsítését. Ezzel is erősíteni igyekszik a szolnokiak identitástudatát, a lakóhelyhez való ragaszkodását.

A kör önkéntes civil szervezet, amely tudományos ülések, várostörténeti és székfoglaló előadások rendezését bonyolítja le a lokálpatrióta tagsága és az érdeklődők nagy örömére több mint tíz éve.
 
Az eredményes munkában a megyei könyvtár, a Verseghy Gimnázium, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozata, a TIT és a Damjanich Múzeum, valamint a megyei és városi önkormányzat is egyaránt támogatja.
Ezen szervezetekkel közösen szervezi a Verseghy-életmű mélyebb feltárást szolgáló tudományos üléseket, és a Verseghy életével összefüggő jeles évfordulók megünneplését. Ezen túl a névadó műveihez kapcsolódó irodalmi és nyelvészeti pályázatokat hirdet meg, bonyolít és jutalmaz. 
A kör emblémája Gácsi Mihály munkája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése